Nu skal man bestemt have respekt for det journalistiske arbejde, der udføres på diverse avisers lokalredaktioner. Og det er måske netop dét, der er kernen, når man bemærker, hvor LIDT journalistisk ihærdighed, der ligger bag de nyheder, der bliver bragt videre til den nyhedshungrende offentlighed.
Tag for eksempel nyhedsbrevet fra Hillerød Posten den 14. juli 2020, hvor øverste og dermed største nyhed er følgende: Østeuropæisk mand tog 18-årig kvinde på bagdelen i Netto.
Se nu er det absolut ikke min mening, at det er i orden at gramse på hinanden uden opfordring dertil. Det er bare ikke i orden! Der er da også love, regler og myndigheder – f.eks. politi – der kommer den forulempede part til undsætning. Således også i den konkrete sag.
Jeg tillader mig at undre mig over, hvilke ’journalistiske’ kriterier, der kvalificerer hændelsen til at være tophistorie. Det mest betydende element i overskriften er ’østeuropæisk mand’. Af historien fremgår det, at manden ’… havde østeuropæisk udseende’. Det vil sige, at der i virkeligheden ikke var fuld klarhed om karakteristikken.
Dermed har jeg fået en historie serveret, der ikke synes at være fuld dækning for. Ordet ’østeuropæisk’ taler mere til en følelse end det bidrager til klarhed om en hændelses faktiske omstændigheder. Ganske problematisk i en tid, hvor racisme præger den offentlige debat.
Ret skal være ret. Jeg tænker ikke, at redaktionen på Hillerød Posten har en klar ambition om at skabe skel i denne debat. I virkeligheden er forklaringen måske meget enkel: Historien har været det mest ophidsende i politiets døgnrapport dén dag.
En pointe, der står så meget mere klart, når man ser tophistorien i nyhedsbrevet fra den 15. juli 2020: Bilist uden kørekort kørte med afmeldte nummerplader. Og så er vi tilbage ved, om der er grundlag for at respektere det journalistiske arbejde på Hillerød Posten.